Jurnale

Medicină internă - Aritmia cardiacă - ce este, semne, simptome și cum se diagnostichează

Inima este formată din patru cavități, două cavități atriale și doi ventriculi. Cordul este format din țesut muscular specific, cu o rețea complexă electrică, ce asigură funcția de pompă. Într-o secvență schematică foarte simplă, sângele de la vene ajunge la atriul drept, de acolo trece în ventriculul drept, de acolo ajunge la plămâni, se asigură oxigenarea, apoi se reîntoarce la nivelul atriului stâng. De la acest nivel ajunge la ventriculul stâng, care pompează sânge prin artera aortă în toate organele corpului uman.

Pentru ca inima să se contracte într-un mod eficient, există o rețea electrică specifică ce acționează în timp util toate fibrele musculare, menținând astfel o frecvență cardiacă constantă între 60 și 90 bătăi pe minut (frecvența cardiacă normală), pe care o putem detecta prin auscultație retrosternală, prin detectarea pulsului la nivelul gâtului (laterocervical), sau încheieturii mâinii. Bătaia cardiacă are două faze: diastola, care este atunci când inima se relaxează pentru a se umple cu sânge, și sistola, când o dată plină de sânge, se contractă să o pompeze prin aortă.

Aritmiile reprezintă o categorie aparte în patologia cardiacă, reprezintă înregistrări anormale ale ritmului cardiac. Frecvent, sunt traduse prin modificări ale funcționarii rețelei electrice a inimii care determină un ritmul cardiac anormal și care pot avea un impact asupra funcției de pompare a acestui organ, scăzând eficacitatea acestuia. Acestea pot fi descoperite accidental cu o electrocardiogramă (ECG) de rutină sau pot provoca chiar moarte subită (în anumite situații aritmice maligne).

...

Medicină internă - Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale

Măsurarea tensiunii arteriale reprezintă o metodă simplă și foarte utilă în managementul prevenției cardiovasculare, al diagnosticului hipertensiunii arteriale, precum și în urmărirea conduitei terapeutice. Tensiunea arterială are două componente în măsurare, tensiunea arterială sistolică ce reflectă presiunea sângelui la acțiunea funcției de pompă a inimii, precum și tensiunea arterială diastolică ce reflectă în fapt rezistența pe care o întâmpină fluxul sangvin la trecerea prin vasele circulante. Presiunea se măsoară în mmHg ( milimetri coloană de mercur).

Există numeroase societăți medicale de prestigiu (de exemplu Societatea Europeana de Hipertensiune - ESH, Societatea Americana de Hipertensiune - ASH) care poartă discuții, ajung la diferite consensuri privind valorile considerate normale ale tensiunii arteriale. În general, se consideră o valoare a tensiunii arteriale normală, mai mic sau egal cu 135/85 mm Hg. Peste această valoare începe discuția privind diferite stadii de hipertensiune. În general, o valoare înregistrată mai mică de 90/60 mmHg, este considerata hipotensiune arterială.

...

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 0.618" N, 26° 3' 6.1236" E
RO

Medicină internă - Ecografia Doppler Vascular de aortă abdominală

Deoarece poate fi realizată rapid și este non-invazivă, ultrasonografia joacă un rol important în explorarea aortei abdominale, de la nivelul diafragmului până la bifurcația acesteia.

Aorta este cea mai mare artera a organismului uman. Se întinde de la valva aortică (de la nivelul cordului) până în treimea mijlocie a abdomenului, unde se bifurcă în cele două artere iliace comune. Transportă sângele oxigenat necesar metabolismului organismului.

Dimensiunile aortei diferă în funcție de vârstă, sex și suprafața corporală. Înaintarea în vârstă duce la o dilatare ușoară și generalizată a aortei (ectazia aortei). Se consideră ca diametrul maxim al aortei ascendente nu trebuie sa depășească 4 cm. Peretele aortei are trei straturi: stratul interior sau intima, stratul mijlociu numit medie și cel exterior numit adventice.

Anevrismul aortei reprezintă o dilatare patologică a unui segment al aortei, cu tendința la expansiune și ruptură. El poate afecta toate segmentele aortei. Prin consens, se vorbește de anevrism atunci când diametrul segmentului dilatat este cu 50% mai mare decât cel normal pentru zona respectivă (pentru aorta abdominală de la 3 cm și pentru aorta ascendentă de la 4,5 cm).

...

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 0.6468" N, 26° 3' 5.8932" E
RO

Medicină internă - Electrocardiograma sau ECG, ce este și când trebuie efectuată?

Electrocardiograma este un test simplu, non-invaziv care măsoară activitatea electrică a inimii. Nu există riscuri asociate cu efectuarea unei electrocardiograme. Acesta este un test foarte sigur.

Electrocardiograma este, de asemenea, cunoscut ca un ECG sau EKG. Problemele cardiace afectează adesea activitatea electrică a inimii. Medicul vă poate recomanda un EKG dacă aveți simptome sau semne care pot sugera o problemă cardiacă, cum ar fi: durere în piept (angina pectorală), dificultăți la respirație (dispnee), vă simțiți obosit sau slăbit, aveți palpitații. De asemenea, medicul vă poate recomanda acest test atunci când, la auscultația cardiacă se detectează sufluri (sunete neobișnuite), sau dacă aveți vârsta de peste 50 de ani, sau dacă aveți un istoric familial de boli de inimă.

Inima poate fi descrisă ca o pompă musculară formată din patru cămăruțe: două numite atrii și două ventriculi. Pompa se contractă ritmic datorită unui sistem electric natural care o stimulează automat. Activitatea acestui sistem electric natural și a mușchiului inimii este verificată prin ECG.

...

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 0.6468" N, 26° 3' 6.084" E
RO

Medicină internă - Ecografia Doppler de membre inferioare

O ecografie Doppler utilizează unde de sunet de înaltă frecvență pentru a măsura cantitatea de flux sangvin din artere și vene. Arterele, venele, împreună cu tot patul vascular (capilare, venule, arteriole etc) asigură circulația sângelui în întreg organismul uman. O circulație sangvină optimă este indispensabilă funcționării normale a tuturor organelor. Patologia vasculară este complexă și necesită investigații de specialitate.
Studiile privind fluxul vascular, cunoscute și ca studii de flux sanguin, pot detecta un flux anormal în interiorul unui vas de sânge.

Acest lucru ajută la diagnosticarea și tratarea unei varietăți de afecțiuni, cea mai frecventă este patologia trombotică, cu apariția trombozelor în diferite sectoare vasculare (apariția cheagurilor de sânge), precum și patologia aterosclerotică (depunerea plăcilor de aterom la diferite nivele arteriale) cu sau fără apariția trombozelor secundare.

...

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 0.7584" N, 26° 3' 6.048" E
RO

Medicina muncii - Acordarea primului ajutor in cazul arsurilor chimice

Arsura chimica este consecinta contactului direct cu celulele vii, al unor agenti chimici, caustice sau corozive (substante acide, baze sau anhidride care intra in reactie chimica cu efecte termice).

Agentii cel mai des intalniti includ: acidul sulfuric, care se gaseste in produsele de curatat toaleta, hipocloritul de sodiu din produsele de inalbire si hidrocarburile halogenate, cum sunt cele din produsele de indepartat vopseaua. Acidul fluorhidric poate produce rani foarte adanci, care nu dor decat la un anumit timp de la expunere. Acidul formic poate produce descompunerea unui număr important de globule roșii.

ATENTIE! Nu incercati sa neutralizati substanta chimica cu o alta substanta chimica, exista posibilitatea ca la combinarea substantelor sa se elibereze caldura ce poate provoca alte leziuni.

Etapele acordarii primul ajutor sunt:

  • Se va solicita ajutor medical specializat, apeland la 112, descriind produsul chimic (recipientul cu produsul chimic se va pastra pentru identificare), si locul accidentului.
  • Inaintea acordarii primului ajutor trebuie sa ne asiguram ca purtam manusi de unica folosinta, sterile.
  • ...

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 0.7296" N, 26° 3' 6.1236" E
RO

Medicina muncii - Acordarea primului ajutor in cazul arsurilor provocate de curentul electric

Arsura este consecinta contactului direct cu celulele vii al curentului electric, care trecand prin tesuturi se transforma in energie termica.

Arsura prin curent electric apare in urma trecerii curentului electric prin corpul uman sau prin  producerea unui arc electric. Tesuturile interne ale corpului sunt bune conducatoare de electricitate, bariera principala la trecerea curentului venind din partea pielii. Pielea uscata este un bun izolator si prezinta o rezistenta mai mare spre deosebire de pielea umeda. Arsurile apar in locurile de intrare/iesire ale curentului, la nivelul mucoaselor etc.

ATENTIE!
Nu atingeti victima care se afla in contact cu sursa de curent electric. Prima manevra pe care trebuie sa o efectueze salvatorul este scoaterea accidentatului de sub actiunea curentului electric. Nu miscati eventualele fire care se afla in apropierea victimei. Daca nu se poate intrerupe curentul de la sursa (accidentul are loc in aer liber), asteptati echipele de interventie dotate cu echipament adecvat.

Daca accidentul are loc intr-o incapere (birou, hala de productie, banda de productie, acasa etc), inchideti sursa de curent inainte de a va apropia de victima.

Daca accidentul a fost produs de un aparat, utilaj etc, inainte de a scoate din priza asigurati-va ca stecherul sau cablul aparatului nu sunt fara izolatie.

...

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 0.6756" N, 26° 3' 6.084" E
RO

Medicina muncii - Acordarea primului ajutor in cazul arsurilor si oparirilor

Aceste situatii pot aparea frecvent in timpul activitatilor specifice unor locuri de munca, de aceea este important sa se cunoasca procedura acordarii primului ajutor.

Nu se poate aprecia din primul moment gravitatea arsurii, de aceea, intotdeauna trebuie cerut ajutor medical specializat, mai ales daca arsura afecteaza fata, gura, capul, gatul, mana, picioarele, regiunea genitala sau mai mult de una din partile importante ale corpului, precum si daca sunt afectati copii sau persoanele in varsta.

Arsura sau oparirea este consecinta contactului direct cu celulele vii, al unor agenti termici (solide, gaze, vapori, lichide, flacara).

Clasificarea arsurilor:

  1. Arsurile de gradul I: constau in inrosirea sau decolorarea suprafetei pielii, inflamatie medie si durere. Arsurile de gradul I sunt limitate la straturile foarte superficiale ale pielii, si se rezuma de fapt la iritarea terminatiilor nervoase din piele, ceea ce explica inrosirea, incalzirea, umflarea si durerea ce se resimte pe zona afectata.

Etapele acordarii primul ajutor sunt:

  • Inaintea acordarii primului ajutor trebuie sa ne asiguram ca purtam manusi de unica folosinta, sterile.
  • ...

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 0.7008" N, 26° 3' 6.0084" E
RO

Medicina muncii - Primul ajutor, asezarea victimei in pozitia de siguranta

Ce observati?

  • Victima nu are reactii, dar respira normal.

 

Ce trebuie facut?

1. Intoarceti victima in pozitția de siguranta.

2. Cereți cuiva sa alerteze serviciile de urgenta. Daca sunteti singur, mergeti sa cautati ajutor.

3. Verificati regulat respiratia victimei.

 

Pozitia de siguranta - tehnica:

  • Daca victima este inconstienta si respira normal, intoarceti-o in pozitia de siguranta.
  • ...

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 1.0284" N, 26° 3' 6.066" E
RO

Medicina muncii - Silicoza - boala profesionala

Silicoza este una dintre cele mai cunoscute si frecvente boli profesionale.

Silicoza este o boala cronica pulmonara profesionala, incurabila, determinata de patrunderea si acumularea in plamani a pulberilor care contin dioxid de siliciu liber cristalin (SiO2) si de reactia plamanilor la prezenta acestor pulberi. Este cea mai raspandita pneumoconioza colagena, situandu-se pe locul intai in cadrul morbiditatii mondiale prin boli profesionale.

Dioxidul de siliciu (SiO2) este un mineral cu larga raspandire care intra in constitutia scoartei terestre. Se formeaza din siliciu si oxigen in conditii de presiune si temperatura crescute si se prezinta sub doua forme: formele cristaline si formele amorfe.

...

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 0.5316" N, 26° 3' 6.0264" E
RO

Pagini

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon