Ecografia tiroidiană o metodă utilă de diagnosticare

Glanda tiroida regleaza multe dintre functiile organismului, avand un rol major in starea de sanatate a individului. Pe parcusul vietii, functia tiroidiana prezinta fluctuatii in activitatea hormonala. De aceea, cand aceasta secreta prea putini sau prea multi hormoni, apar o serie de tulburari in corpul uman. Cand ne ingrasam, primul lucru pe care dam vina sunt caloriile si excesele alimentare. Insa in momentul in care o persoana se ingrasa rapid si necontrolat, atunci poate sa fie vorba despre o afectiune a acestei mici glande in forma de fluture, hipotiroidia. Reversul il prezinta scaderea accentuate in greutate, aparitia tahicardiei, irascibilitatea cvasipermanenta etc, putand fi vorba de hipertiroidie.

Tiroida este un organ impar si median, situat in regiunea anterioara si inferioara a gatului inaintea si pe laturile conductului laringo-traheal. Are forma literei H, fiind formata din doi lobi dispusi vertical, legati intre ei printr-un istm.

Ecografia este metoda imagistica de explorare a glandei tiroide, fiind considerata  actualmente cea mai accesibila metoda de investigatie a parenchimului tiroidian.

Aceasta investigatie descrie structura interna a glandei tiroide si anatomia regionala fara a folosi radiatii ionizante sau substante de contrast iodate. Pentru obtinerea imaginilor sunt folosite ultrasunetele, astfel metoda este sigura, nu lezeaza tesuturile si este mai putin costisitoare decat oricare alta procedura imagistica.

Pe parcursul examinarii ecografice pacientul este așezat confortabil, investigatia in sine dureaza cateva minute, nu necesita oprirea terapiei sau pregatirea pacientului.

Evaluarea ecografica a tiroidei presupune:

  • masura cu exactitate a dimensiunilor glandei tiroide; Ecografia furnizeaza cu acuratețe date despre dimensiunile tiroidei si este utila in diferentierea nodulilor solizi de chisturile tiroidiene.
  • evaluarea structurii si vascularizatiei parenchimului tiroidian;
  • deceleaza leziuni focalizate intraparenchimatoase, dar nu diferentiaza cu precizie maxima leziunile benigne de cele maligne.
  • identifica modificari tiroidiene difuze.

S-a constatat ca dereglarile glandei tiroide se intalnesc de 5 ori mai frecvent la femei decat la barbati. Este recomandata efectuarea unei ecografii tiroidiene o data pe an, mai ales dupa varsta de 40 de ani, dar si dupa ce ati nascut, nefiind insa exclusa investigarea tiroidei si mai devreme de aceasta varsta. Ecografia tiroidiana trebuie efectuată cand exista o suspiciune de diagnostic aparuta in urma istoricului medical si examenului fizic, dar si ca preventie. 

Ecografia glandei tiroide a devenit o extensie a examenului clinic, o examinare indispensabila pentru stabilirea corecta a diagnosticului. Examinare cat mai minutioasa si o descriere cat mai corecta a structurii tiroidiene ghideaza clinicianul catre diagnostic si un  tratament cat mai corect.

In cadrul RODOCTOR MEDICAL CENTER din incinta Policlinicii APACA (cabinet 23A), pretul ecografiei tiroidiene cu interpretare si cu recomandarile aferente este de 130 lei.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon