Medicina interna - Diferenta intre gripa si raceala

De multe ori, gripa este confundata cu raceala si invers. La prima vedere, raceala si gripa au manifestari comune, fiecare avand insa particularitati ce le diferentiaza una de cealalta. Ambele sunt infectii virale respiratorii si impart anumite simptome (cum ar fi tusea), insa sunt cauzate de virusuri diferite. De la debut, organismul ofera semnale distincte ce ajuta la deosebirea acestor doua tipuri de viroze respiratorii, iar pacientul poate lua din timp masurile corecte de combatere si diminuare a simptomelor.

 

Gripa este o boala infectioasa, foarte contagioasa, produsa de virusurile gripale, de tip A, B si C, cu mai multe tulpini.

Infectile gripale pot afecta plamanii (pneumonia), inima (pericardita) sau creierul (inflamarea tesutului miocardic - miocardita).

Gripa se transmite pe cale aeriana, prin picaturile de saliva ale bolnavilor care tusesc si stranuta, dar si prin contactul cu suprafete contaminate.

Simptomele gripei sunt mult mai intense (febra mare, frison, dureri de cap, dureri musculare, mai ales la picioare si spate, dureri ale globilor oculari, oboseala, secretii nazale si tuse uscata urmata de tuse cu secretii). Infectia gripala debuteaza brusc, manifestandu-se mult mai intens si violent, putand conduce la complicatii severe, chiar mortale precum pneumonia si encefalopatia, in randul persoanelor vulnerabile, nevaccinate precum sugari, copii sub 5 ani, adulti peste 65 de ani, femei insarcinate, persoanele cu boli cronice (astm, bronhopneumopatia cronic obstructiva, boli cardiace, boala cronica de rinichi si diabet) si persoane obeze.

Gripa se previne cu ajutorul vaccinul antigripal (care se administreaza anual, in lunile de toamna, mai ales celor expusi la complicatii sau cu risc mare de imbolnavire), cu masuri ce tin de igiena, cum ar fi spalatul pe maini cu apa si sapun, prin evitarea contactului cu persoanele bolnave sau cu suprafetele infectate si prin consumul de alimente bogate in vitamina C (fructe si legume).

Gripa se trateaza prin medicamente antivirale, ceaiuri, analgezice, antiinflamatorii, medicatie simptomatica.

 

Raceala este o o boala virala cauzat de alte virusuri respiratorii (rinovirusuri, adenovirusuri etc) cu un risc de raspandire a bolii mai mic decat in cazul gripei, manifestandu-se sporadic, niciodata in mari epidemii. Agentii patogeni sunt foarte variati, de aceea este posibil sa fim raciti de mai multe ori, consecutiv, la perioade scurte de timp. Racelile comune mai sunt numite si viroze respiratorii obisnuite.

Aceste virusuri afecteaza nasul, gatul si caile respiratorii superioare, cauzand infectii virale de gravitate mica spre medie. Raceala debuteaza cu stari de oboseala, stranut, dureri de cap si de gat, urmate de cresterea consistentei mucozitatilor nazale si modificari de culoare a pielii, care capata un aspect palid.

Raceala este in mod normal cauzata de virusuri, care circula prin aer in special in sezonul rece (insa sunt posibile si raceli in sezonul cald).

Simptomele racelii sunt febra mica (eventual subfebra), sau temperatura normala, dureri si usturimi in gat, secretii nazale abundente si dureri de cap. Nu are semne de gravitate, extrem de rar dand complicatii cardiace sau pulmonare. Singura regula este aceea de a nu lua medicamente fara recomandarea medicului, hidratare si odihna corespunzatoare.

Raceala se previne prin spalarea mainilor cu apa si sapun, dezinfectarea suprafetelor comune, evitarea contactului cu persoanele bolnave. Nu exista un vaccin specific.

Raceala se trateaza, doar la recomandarea medicului cu antitermice, antiinflamatorii, vitamina C, siropuri de tuse si multe lichide. In cazul in care simptomele se accentueaza trebuie effectuate investigatii suplimentare si, bineinteles consultat medical specialist.

 

“Gripa si raceala nu se trateaza de pe internet, ci in cabinetul medicului specialist.”

Emplacement

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
Roumanie
44° 26' 0.7224" N, 26° 3' 6.1416" E
RO
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon