Medicina interna - Afectiunile cardiovasculare

Afectiunile cardiovasculare reprezinta afectiuni ce se manifesta la nivelul tesutului cardiac si vaselor de sange, mai precis la nivelul arterelor pot fi prevenite ușor, prin evaluarea riscului de boala cardiovasculara.

Reprezinta afectiuni cronice, uneori fara semne si simptome vizibile pana in stadii avansate ale bolii si constituie unele dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.

Exista mai multi factori de risc cardiovascular recunoscuti a fi implicati atat in declansarea bolii, cat si a complicatiilor. Acestia sunt: factori de risc ce nu pot fi influentati - varsta, sex, ereditate, factori de risc ce pot fi influentati: hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia, diabetul zaharat, fumatul, obezitatea, sedentarismul. Exista si factori de protectie, printre acestia enumerandu-se HDL colesterolul, activitatea, estrogenii, resveratrolul (cunoscut si ca un antioxidant intalnit in vinul rosu, fructe de padure etc).

Aparitia si consecintele bolilor cardiovasculare pot fi prevenite prin diagnostic timpuriu, controale periodice la medic sau consiliere privind organizarea stilului de viata.

Simptomele bolilor cardiovasculare sunt dificil de identificat, deoarece nu sunt intotdeauna evidente si intense si variaza de la o persoana la alta in functie de sex. Din aceasta cauza nu trebuie ignorat nici un semn, chiar daca se manifesta pentru o scurta perioada de timp sau poate fi atribuit unei alte afectiuni.

Cunoasterea simptomelor specifice bolilor cardiovasculare este obligatorie, mai ales in cazul persoanelor care au trecut de varsta de 50 ani (barbati peste 45 ani).

Cat mai devreme cu putinta este necesar sa se actioneze asupra factorilor de risc:

  • Fumatul - renuntarea la fumat este una din cele mai importante decizii pe care o persoana o poate lua, chiar daca s-a  fumat o lunga perioada de timp. Chiar si fumatul in cantitati mici (cateva tigari pe zi) poate afecta sanatatea inimii si poatecreste riscul de boala coronariana cu pana la 50%.
  • Hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, hipercolesterolemia - afectiuni ce necesita un control strict si o medicatie adecvata.
  • Obezitatea - creste riscul de aparitie a hipertensiunii arteriale, a nivelului ridicat de colesterol si de diabet zaharat. Chiar si mici scaderi ale greutatii corporale pot avea un impact pozitiv asupra inimii si vaselor de sange. Este important sa se discutie cu medicul curant cu privire la strategiile pozitive in stilul tau de viata.
  • Ereditatea - este atunci cand exista un istoric familial de boalav cardiovasculara prematura, istoric de hipercolesterolemie familiala ereditara. Varsta la care rudele de sange au dezvoltat afectiunea cardiaca este importanta pentru a stabili riscul.

Principalele metode de evaluare a riscului unei boli cardiovasculare includ:

  • Consultul medical efectuat de medicul specialist (inclusiv anamneza detaliata).
  • Masurarea periodica a tensiunii arteriale la ambele brate (atat la cabinetul medical, cat si ambulatoriu).
  • ECG de repaus.
  • Monitorizari automate ale tensiunii arteriale/24 ore (MATA), Monitorizari/24 ore ECG (Holter ECG).
  • Testul ECG de efort.
  • Ecografia cardiaca (ecocardiografie).
  • Ecografie vasculara (Doppler).
  • Angiografie coronariana, arteriala.

Exista numeroase strategii prin care se  pot preveni bolile cardiovasculare, in principal prin adoptarea unui mod de viata sanatos:

  • Renuntati la fumat! Substantele chimice din tutun sunt nocive pentru inima si vase. Riscul de boli cardiovasculare scade semnificativ dupa un an de zile de la intreruperea fumatului.
  • Faceti miscare celputin 30 de minute zilnic!
  • Dieta sanatoasa, saraca in grasimi saturate (produse fast-food, patiserie etc) si sare, dar bogata in fructe, legume, cereale integrale, peste (continut mare de compusi Omega 3) va mentine sanatatea!
  • Pastrati-va greutatea corporala in limite normale!
  • Faceti controale medicale periodice, cu verificarea tensiunii arteriale, a profilului lipidic si a glicemiei.

Location

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
Romania
44° 26' 0.726" N, 26° 3' 5.9868" E
RO
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon