Medicina interna - Obezitatea: cauze, consecinte, preventie
Obezitatea defineste acumularea de grasime corporala in exces. Nu doar o problema estetica, obezitatea este de fapt o boala cronica ce nu trebuie neglijata. O persoana este considerata obeza cand greutatea lui sau a ei este cu 20% sau mai mult peste greutatea normala. Grasimea acumulata în organism se poate estima prin determinarea indicelui de masa corporala, fiind cea mai des intalnita formula de apreciere a greutatii.
IMC = greutatea (kg) / inaltimea2 (m2)
“Obezitate morbida" inseamna ca o persoana are cu 50%-100% mai mult decat greutatea normala.
Este important de constientizat faptul ca persoanele supraponderale si obeze sunt mai predispuse la boli cardiovasculare, chiar daca nu prezinta alti factori de risc (fumat, colesterol crescut, rude cu antecedente cardiovasculare etc). Excesul de greutate suprasolicita inima si poate determina cresterea tensiunii arteriale, cresterea colesterolului sau aparitia diabetului. Astfel, scaderea in greutate este una din cele mai bune variante aflate la dispozitia noastra in vederea scaderii riscului de boala cardiovasculara (dar și de alte boli).
Complicatiile obezitatii:
- diabet zaharat de tip 2;
- hipertensiune arteriala;
- boala cardiaca sau neurologica;
- apnee de somn – respiratia se opreste in timpul somnului pentru perioade scurte de timp;
- boli hepatice, afectiuni ale vezicii biliare;
- cancere.
Factori de risc sunt:
Genetica: influenteaza cantitatea si distributia grasimii, conversia ei in energie si arderea caloriilor prin exercitii. Persoanele predispuse la obezitate ar trebui sa ia masuri.
Sex: femeile tind sa castige mai mult si mai rapid in greutate decat barbatii. Barbatii au rata metabolismului bazal mai crescuta (adica ard mai multa energie in repaus) decat femeile, deci barbatii consuma mai multe calorii pentru a-si mentine greutatea corporala.
Stilul de viata familial: apare in familie, ca urmare a unor obiceiuri alimentare si de activitate comune
Inactivitatea: lipsa de activitate duce la acumulare de calorii, mai ales in boli care limiteaza miscarea (artrita).
Dieta nesanatoasa: dieta hipercalorica, putine fructe/vegetale, fastfood, cu bauturi indulcite si acidulate, cantitati crescute de alimente.
Probleme medicale: sindromul Prader-Willi, Cushing, alte conditii medicale.
Anumite medicamente: antidepresive, antiepileptice, hipoglicemiante, antipsihotice, steroizi, beta blocante.
Factori economico-sociali: lipsa unor spatii sigure pentru sport, a banilor pentru alimente sanatoase etc.
Varsta: prin modificari hormonale si un stil de viața mai sedentar, scaderea masei musculare. Pe masura inaintarii in varsta, metabolismul organismului incetineste si nu cere la fel de multe calorii pentru a-si mentine greutatea.
Sarcina: cresterea in greutate este normală, multe femei nu mai slăbesc dupa nastere si pot deveni in timp obeze.
Renuntarea la fumat: desi benefica pe termen lung pentru sanatate, este deseori asociata cu cresterea in greutate. Indiferent de varsta sau de cat timp fumezi, renuntarea la acest obicei te va ajuta sa traiesti mai mult si mai bine.
Privarea de somn: determina modificari hormonale care cresc apetitul, pofta pentru alimente hipercalorice.
Factorii psihologici: influenteaza de asemenea obiceiul de a manca, multi oameni mananca raspunzand emotiilor negative.
Masuri generale pentru scaderea in greutate:
- Stoparea fumatului.
- Evitarea excesului de alcool. Limiteaza consumul de alcool sau bauturile bogat calorice. Bea multă apa. Bauturile necarbogazoase asigura buna functionare a rinichilor si “amagesc foamea”.
- Scaderea greutații corporale prin adoptarea unei unui stil de masa sanatos. Sfaturi pentru un stil de masa sanatos:
- Nu sari peste micul dejun!
- Mancarea sanatoasa matinal asigura necesarul energetic pentru munca din prima parte a zilei si evita consumul ulterior de produse de patiserie sau fast-food.
- Mananca incet, portii mai mici, evita sa-ti mai pui mancare suplimentar in farfurie.
- Mananca mai putin si mai des in loc sa ai o singura masa principala. Nu sari peste mese.
- Lasa televizorul sau calculatorul cand te asezi la masa, intrucat creierul nu inregistreaza ceea ce mananci si ca urmare, vei manca mai mult.
- Incearca sa iei ultima masa a zilei cu cel putin 2 ore inainte de culcare. In timpul somnului nu consumam prea multe calorii.
- Alege alimente sanatoase si variate, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale sau pastele integrale, fasolea, lactatele degresate sau cu continut scazut de grasime, pestele si carnea de pasare fara piele.
- Activitate fizica regulat. Daca faci regulat o activitate fizica vei arde grasimile de depozit si vei dezvolta masa musculara si vei avea un tonus psihic bun. Alege un sport care iti face placere si practica-l de cel putin 2-3 ori pe saptamana. Exemple de “sport urban”:
- Nu folosi liftul sau scarile rulante de la metrou sau mall-uri! Mai degraba urca treptele.
- Coboara cu o statie de autobuz inainte de destinatie si mergi pe jos restul distantei.
- Iesi la o plimbare cate o ora cu copiii, nepotii sau animalul de companie.
Chiar daca obezitatea reprezinta o problema de sanatate publica, ea poate fi prevenita, acest lucru fiind preferabil decat tratarea ei si a complicatiilor ulterioare.