Ecografia abdominală o metodă utilă de diagnosticare
Ecografia abdominala generala este o metoda imagistica medicala de diagnostic bazata pe ultrasunete folosita pentru a vizualiza diferite structuri/organe din cavitatea abdominala, aratand dimensiunea, forma si consistenta organelor. Ecografia permite determinarea dimensiunilor, evaluarea structurii interne a organelor si evidentierea unei leziuni, pe baza imaginilor obtinute in timp real.
Ecografia este una dintre cele mai larg utilizate metode diagnostic din medicina moderna. Ea este ieftina, portabila si o metoda sigura deoarece nu utilizeaza radiatii ionizante mutagene.
Pregatirea pacientului pentru ecografie abdominala consta in post alimentar (inclusiv bauturi acidulate si cafea) cu cel puţin 6 ore inainte de investigatie, astfel ca stomacul sa fie gol si continutul gazos intestinal să fie redus, permitand vizualizarea adecvata. Este indicat sa se bea 1-1.5 litri lichide (apa plata).
Organele abdominale pot fi vizualizate cu dificultate daca ansele intestinale contin aer. Pentru a usura trecerea ultrasunetelor si pentru a permite vizualizarea precisa a tuturor detaliilor, este indicat sa se urmeze cativa pasi inaintea investigatiei:
- se recomanda capsule ce contin Simeticona in seara dinaintea ecografiei si in dimineata zilei cand pacientul se prezinta pentru investigatie;
- vezica urinara trebuie sa fie plina in timpul ecografiei, deci e indicat ca pacientul sa bea apa si sa nu urineze cu aproximativ 30 de minute inaintea investigatiei
- nu va manca in ziua examinarii, pana la terminarea ecografiei abdominal.
Investigatia se realizeaza cu ajutorul unei sonde (transductor) care vine in contact cu zona abdominala de interes, deasupra portiunii investigate. Sonda transmite ultrasunetele, primeste ecouri, pe care le reflecta diferitele tesuturi catre un calculator. Inainte de inceperea procedurii, doctorul aplica un gel pe portiunea care urmeaza sa fie investigata. Gelul faciliteaza contactul sondei cu pielea sau mucoasele. In cele mai multe cazuri, pentru efectuarea investigatiei pacientul trebuie sa stea pe o suprafata plana (un pat).
Ecografia abdominala generala permite diagnosticarea multor boli hepatice (ex: ciroza, steatoza, cancer hepatic), pancreatice (chisturi, pancreatita acuta si cronica, tumori pancreatice), biliare (calculi biliari, colecistita, colangiocarcinom), renale (calculi, tumori), afectiuni splenice.
Ecografia permite vizualizarea si evaluarea uterului, ovarului si afectiunile acestora (ex: ovar polichistic, fibrom uterin). De asemenea, in obstetrica, permite diagnosticarea sarcinii, monitorizarea dezvoltarii normale a fatului si detectia unor marformatii congenitale.
Important de stiut este faptul ca ecografia nu prezinta niciun risc, nu este invaziva si poate fi repetata ori de cate ori este nevoie (spre deosebire de radiografie sau CT, nu implica radiatii).
Ecografia are şi limite: nu penetreaza structurile osoase, calitatea imaginilor este slaba in cazul cand se interpune gaz intre transductor si organul de interes, datorita diferentelor extreme de impedanta acustica (de exemplu vizualizarea pancreasului este dificila la cei cu meteorism abdominal), adancimea de penetrare a ultrasunetelor este mai mica la pacientii obezi si deci acuratetea imaginii mai scazuta.
In cadrul RODOCTOR MEDICAL CENTER din incinta Policlinicii APACA (cabinet 23A), pretul ecografiei abdominale cu interpretare si cu recomandarile aferente este de 130 lei.