Medicina interna - Cancer tiroidian

Cancerul tiroidian reprezinta o patologie din ce in ce mai frecventa in ultimii ani, cauzele care produc acest tip de cancer nefiind in totalitate elucidate. Cancerul tiroidian apare atunci cand in interiorul glandei incep sa prolifereze celule anormale, cand celule din glanda tiroida sufera schimbari genetice (mutatii). Aceste mutații permit celulelor să crească si să se înmulțească rapid. Acestea isi pierd abilitatea de a muri (apoptoza), așa cum fac celulele normale. Acumularea de celule anormale in tiroida formează tumoarea. Acestea se pot limita la tesutul glandei tiroide sau pot invada si tesuturile invecinate si se pot raspandi chiar in tot organismul (metastazare), aceasta din urma fiind totusi o situatie mai rara. Cancerul tiroidian este o afectiune endocrinologica ce afecteaza intreg organismul, pentru ca glanda tiroida reglează si controleaza metabolismul, de la bataile inimii pana la arderea caloriilor.

Aparitia cancerului tiroidian la femei este de trei ori mai frecventa decat la barbati, iar boala poate fi complet asimptomatica, pacientul descoperind intamplator un nodul suspect la o ecografie efectuata din alte motive. Cancerul tiroidian se manifesta printr-o varietate de simptome, care apar insa mai tarziu in evolutie, printre care: durere in gat, dificultati de inghitire si respiratie, umflarea ganglionilor limfatici de la gat, schimbari ale vocii, inclusiv raguseala si tuse in lipsa racelii.

Dacă exista de astfel de simptome, vizita la medic este o urgenta.

Cancerul tiroidian poate fi de mai mute tipuri:

  • cancer tiroidian papilar - cea mai comuna forma de cancer tiroidian care apare din celulele foliculare, care produc si depoziteaza hormonii tiroidieni. Cancerul tiroidian papilar poate aparea la orice varsta, dar cel mai adesea afecteaza oameni cu varste intre 30-50 de ani. Cancerul tiroidian papilar, atunci cand este privit la microscop, are aspect de masa pliata, facand astfel diagnosticarea mai usoara.

  • cancerul tiroidian folicular - se dezvolta si din celulele foliculare ale tiroidei. Cancerul tiroidian folicular poate semana oarecum cu tesutul tiroidian normal, doar ca boala maligna are tendinta de a se divide necontrolat, sa invadeze tesuturi si sa se extinda. De obicei persoanele cele mai afectate sunt cele de peste 50 de ani. Cancerul cu celule Hurthle este foarte rar dar si cea mai agresiva forma de cancer tiroidian folicular.

  • cancer tiroidian medular - incepe in celulele tiroidiene numite celule C, care produc calcitonina hormonului. Nivelurile crescute de calcitonina in sange pot detecta cancerul tiroidian medular intr-un stadiu foarte timpuriu. Anumite sindroame genetice cresc riscul de cancer tiroidian medular, cu toate ca aceasta legatura genetica este mai putin frecventa. Cancerul tiroidian medular este mai agresiv decât cancerul papilar sau cel folicular.

  • cancer tiroidian anaplastic - este o forma rara de cancer care creste rapid si este foarte greu de tratat. Acesta apare, de obicei, la adulț trecuți de varsta de 60 de ani

  • limfom tiroidian - este o forma rara de cancer tiroidian, care incepe in celulele sistemului imunitar in tiroida si creste foarte repede. Limfomul tiroidian apare, de obicei, la adulți in varsta.

Cele doua tipuri de cancer, papilar si folicular, au cea mai mare rata de vindecare.

Deoarece majoritatea cazurilor sunt sporadice si nu sunt asociate cu nici un factor de risc, de obicei nu exista nici o metoda de prevenire a cancerului tiroidian. Se pot avea in vedere o serie de masuri preventive, cum ar fi o examinare atenta a tiroidei si screeningul pentru pacientii cu risc ridicat, desi o preventie totala a cancerelor tiroidiene este imposibila.

Prin examenul anatomo-patologic se poate afla tipul de cancer tiroidian, iar tratamentul difera in functie de tipul histologic,stadiul bolii, de la chirurgie si tratamente hormonale pană la radioterapie sau chimioterapie.

Locaţia

Medicina Muncii Doctor Oana Rusu
Bulevardul Iuliu Maniu, nr 7, Bucuresti, Sector 6, Policlinica APACA, Corp G, parter, cabinet 23A, România 44° 26' 0.9168" N, 26° 3' 6.2208" E
România
44° 26' 0.366" N, 26° 3' 5.7564" E
RO
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon