Medicina interna - Hernia abdominala: tipuri, cauze si simptome

Hernia reprezinta exteriorizarea, deplasarea, alunecarea unui organ din cavitatea sa anatomica printr-un punct slab sau defect parietal in stratul muscular al acelei cavitati.

Exista mai multe tipuri de hernii:

 • Hernie abdominala care la randul ei poate fi de mai multe tipuri:

  • Hernia inghinala, care apare in pliul inghinal sau in scrot.

  • Hernia femurala,  care afecteaza in special femeile datorita particularitatilor anatomice ale pelvisului si apare ca o proeminenta localizata in partea superioara a coapsei si se dobandeste de-a lungul vietii, neputand fi congenitala.

  • Hernia ombilicala, care afecteaza in genera, copiii mici, dar poate afecta si adultii. In cazul copiilor trece adesea de la sine, chiar si fara tratament. In cazul adultilor, hernia ombilicala poate provoca, insa, disconfort abdominal.

  • Hernie pe linia alba, ca un defect muscular pe linia mediana a abdomenului.

Hernie postoperatorie sau eventratia, apare in urma unei interventii chirurgicale printr-un defect de cicatrizare, neprovocand dureri decat in cazul in care apar complicatii. Se manifesta ca o tumefiere sub piele, chiar sub sau in jurul zonei in care a fost facuta incizia.

Discutand pe larg despre herniile abdominale, putem spune ca:

 • Herniile inghinale, foarte frecvente, apar in pliul inghinal sau in scrot. Exista doua tipuri de hernie inghinala: directa si indirecta. Hernia se produce printr-un defect al canalului inghinal. Astfel de hernie este mai frecventa la barbati comparativ cu femeile si incidenta lo r creste cu inaintarea in varsta. Una dintre cauze este presiune crescuta asupra musculaturii de la nivelul abdomenului, mai ales la pacientii supraponderali, sportivii de performanta sau pacientii care sufera de alte boli cronice precum tuse cronica, constipatie cronica sau adenom de prostata. Persoanele care depun efort fizic intens, de asemenea, sunt si ele expuse la dezvoltarea herniei inghinale. O alta cauza este slabirea rezistentei peretelui abdominal la persoane in varsta sau la pacienti care sufera de ciroza hepatica.

Simptomele herniei inghinale: aparita unei umflaturi in zona inghinala insotita sau nu de durere, mai ales la efectuarea unui efort fizic, la tuse, stranut etc. Aceste simptome comune herniilor inghinale pot aparea si in alte afectiuni, de unde se desprinde ideea necesitatii unui consult chirurgical pentru precizarea diagnosticului.

 • Hernia femurala afecteaza in special femeile datorita particularitatilor anatomice ale pelvisului. Hernia femurala este cauzata de obezitate si sarcini repetate, de unele boli cronice care duc la slabirea rezistentei peretelui abdominal - tuse cronica, probleme digestive, diabet etc. In acelasi timp, o cauza a herniei femurale, si a oricarei hernii directe, de altfel, este varsta inaintata, care duce la slabirea muschilor din zona abdominala.

Apare ca proeminenta localizata in partea superioara a coapsei si se dobandeste de-a lungul vietii, neputand fi congenitala. Simptomul herniei femurale este aparitia unui discomfort sau dureri locale. Hernia femurala se trateaza chirurgical prin tratarea sacului de hernie si inchiderea orificiului herniar.

 • Hernia ombilicala afecteaza, in general, copiii mici, dar poate afecta si adultii. In cazul copiilor trece adesea de la sine, chiar si fara tratament. Ea apare atunci cand o parte a intestinului patrunde prin deschiderea ombilicala din muschii abdominali. Se creaza o umflatura moale in apropierea buricului si, de obicei, nu este dureroasa. In cazul adultilor, hernia ombilicala poate provoca, insa, disconfort abdominal.

Hernia ombilicala apare la nivelul orificiului ombilical prin care a trecut in viata intrauterina cordonul ombilical. Poate aparea inca de la nastere, acesta fiind singurul stadiu in care uneori nu este necesara interventia chirurgicala, dezvoltarea ulterioara a structurilor peretelui abdominal desfiintind defectul. Contentia locala la nivelul ombilicului realizata uneori inca din maternitate are efecte benefice.

Diagnosticarea herniei ombilicale nu ridica prea multe probleme si poate facuta cu ajutorul examenului clinic, a ecografiei de parti moi sau abdominale. Complicatia cea mai grava este reprezentata de necrozarea continutului sacului herniar prin strangularea herniei.

Tratamentul herniilor abdominale depinde de momentul in care a fost descoperita hernia (stadiu incipient, fara simptome, stadiu avansat cu aparitia eventualelor complicatii).

Tratamentul chirurgical este cel curativ, rezolvand atat defectul parietal, cat si eventualele complicatii, insa se poate opta si pentru o perioada de expectativa, de monitorizare periodica, daca leziunea si starea pacientului permit acest lucru.

Masuri simple prin care poti preveni aparitia herniilor:

 • Mentineti o greutate optima, evitati aparitia obezitatii.
 • Mancati suficiente fructe, legume si cereale integrale pentru a evita constipatia cronica.
 • Folositi cantitatea potrivita de greutati atunci cand mergeti la sala sau respectati regulile de ridicare si manipulare manuala a greutatilor.
 • Renuntati la fumat, la consumul excesiv de alcool.

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 0.9168" N, 26° 3' 6.2208" E
RO
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon