Medicina interna - Infectiile acute ale cailor respiratorii inferioare

Pacientii cu boli pulmonare cronice preexistente (in special astm bronsic, bronhopneumopatia cronic obstructiva, cei cu bronsiectazii etc), fumatorii, cei cu imunitatea scazuta (boli cronice hepatice, renale, hematologice etc) sunt foarte predispusi la aparitia infectiilor de cai respiratorii inferioare.

Cele mai frecvente afectiuni ale cailor respiratorii inferioare sunt reprezentate de:

  • Pneumonia este o afectiune caracterizata prin inflamarea tesutului pulmonar, ca o consecinta a infectarii cu un anumit organism microscopic, fie o bacterie (streptococcus pneumoniae, haemophilus influenzae, staphylococcus aureus etc), de virusuri sau fungi.

In functie de agentul infectios, exista diferente intre severitatea pneumoniei si modul in care aceasta este tratata (de exemplu, prin administrarea de medicamente pe cale orala la domiciliu sau prin administrarea pe cale venoasa). O persoana al carei sistem imunitar este supresat este mult mai predispusa la aparitia pneumoniei in forma severa si e foarte posibil sa nu raspunda la fel de bine la tratament precum o persoana al carei sistem imunitar fuctioneaza normal. In cazul in care pneumonia nu este diagnosticata si tratata la timp, sau daca este tratata necorespunzator, poate duce la diferite complicatii, pana la decesul pacientului. Pneumonia este adeseori o boală fatala la pacientii cu alte boli cronice grave.

Diagnosticarea pneumoniei se face prin examenul clinic al pacientului (auscultarea plamanilor cu aparitia unor zgomote specifice, anormale, raluri, cauzate de ingustarea cailor respiratorii si aparitia secretiilor abundente). La capatul cailor  respiratorii inferioare exista mici saculete de aer, “alveole”, iar pneumonia apare atunci cand aceste saculete se inflameaza si se umplu cu fluid sau puroi (material purulent), procesul fiind numit condensare. Acest proces de condensare se poate observa foarte bine pe radiografia pulmonara, examenul radiologic fiind de baza in stabilirea diagnosticului final. Metode importante si complementare in diagnostic reprezinta, de asemenea, examenul microscopic si bacteriologic al sputei, analizele sangvine uzuale. Exista si metode invazive de diagnosticare ce prresupun punctie toracica (toracocenteza), mai ales in cazul pneumoniilor ce asociaza revarsat pleural (acumulare de lichid intre foitele pleurale). Nu in ultimul rand se poate discuta despre efectuarea examenului computer tomograf toracic, mai ales in cazuri severe si neconcludente cu celelelalte metode anterioare de diagnostic.

Pneumoniile bacteriene sunt procese inflamatorii predominante sau exclusive ale parenchimului pulmonar produse in trei circumstante: infectie bacteriana primitiva (rara); complicatie bacteriana a unei infectii respiratorii de origine virala care altereaza mecanismele de aparare ale plamanului; infectie recurenta in fibroza chistica si in deficitele imune.

Pe langa pneumonia bacteriana, mai exista:

 -  Pneumonia virala, cauzata de virusul sincitial respirator (in cele mai multe cazuri, virusurile gripale pot provoca pneumonie, mai ales la copiii mici si persoanele in varsta), gripa de tip A, sau de tip B, fiind cea mai comuna forma de pneumonie la copii. Debutul pneumoniei virale este gradual, cu febra moderata, manifestari generale usoare, rinita si tuse initial uscata cu caracter paroxistic, apoi umeda. Perioada de incubatie este variabila de la cateva zile la 2-3 saptamani. Aceste forme sunt adesea precedate de semne de localizare la nivelul cailor aeriene superioare. Pneumonia virala se trateaza cu medicamente antivirale si poate fi prevenita in majoritatea cazurilor prin vaccinare antigripala si antipneumococica anuala. Cazurile de pneumonie bacteriana si virala prezinta, de obicei, simptome similare.

 -  Pneumonia de aspiratie este un tip de pneumonie prin leziuni chimice, cauzata de respiratia in timpul varsaturilor, de un corp strain, sau de o substanta daunatoare. Aspirația are loc dacă ceva deranjează reflexul faringian normal, cum ar fi o leziune a creierului (persoane aflate in coma), sau probleme de inghitire, sau utilizarea excesiva de alcool sau de droguri.

 -  Pneumonia fungica, destul de rara, care afecteaza, in special, persoanele cu un sistem imunitar foarte slabit si cu cu probleme de sănătate cronice. Fungii pot fi gasiti in sol sau in excremente de pasari si variaza in functie de locatie geografica. Se trateaza specific, medicatia antifungica fiind administrata dupa realizarea diagnosticului de precizie.

 -  Pneumonia de ventilatie este dobandita in spital, in timpul tratarii unor alte afectiuni sau in urma unei operatii, riscul fiind foarte mare pentru cei aflati la terapie intensiva. E o complicatie care poate aparea la pacientii intubati, aflati in sectiile de terapie intensiva.

Pneumonia dobandita in spital poate fi foarte grava, pentru ca bacteriile care cauzeaza aceasta boala sunt de obicei rezistente la antibiotice si pentru ca bolnavii sunt tarati, cu imunitate foarte scazuta.

 -  Pneumonia congenitala care apare la nou-nascuti, in primele 24 de ore de la nastere si este data de anomalii congenitale ale tractului respirator. Acestea faciliteaza aparitia, extinderea si evolutia infectiilor ce duc la inflamatia alveolelor pulmonare.

 

  • Bronsita acuta este este o boala inflamatoare a pasajelor bronsice care fac legatura intre trahee si plamani si se caracterizata printr-un sindrom bronsic acut cu evolutie de scurta durata, nefiind insotit de modificari radiologice, manifestand-se prin tuse, expectoratie abundenta si se caracterizeaza printr-o senzatie de constrictie  toracica, urmata de tuse.

Apeleaza de urgenta la medic daca respiratia este ingreunata si zgomotoasa, daca apare tuse cu expectoratie si/sau cu sange (hemoptizii), daca apare febra mai mare de 38 gr si o tuse care dureaza de mai mult de patru saptamani.

Agentii patogeni sau noxele provoaca inflamarea cailor bronsice, iar ca raspuns la inflamatie mucusul este produs in exces. Persoana bolnava va incepe sa elimine flegma sau sputa de culoare galbena sau verde. Mucusul se poate infecta cu bacterii, ceea ce poate duce la alte tipuri de boli pulmonare, cum ar fi pneumonia.

Bronșita acuta poate aparea in orice perioada a anului, cu predominanta in timpul sezonului rece. Boala prezinta doua faze de evolutie: faza de cruditate (care dureaza aproximativ 2 sau 3 zile) si faza de cocțiune.

Bronsita poate fi transmisa pe cale aeriana, prin picaturile de saliva ale bolnavilor care tusesc si stranuta, dar si prin contactul cu suprafete contaminate. De asemenea cei care fumeaza sau care muncesc in locuri cu mult fum sunt mai expusi riscului de a contacta bronsita acuta deoarece plamanii acestora au deja modificari existente. Alti factori favorizanti: frigul, umiditatea, aerul poluat, efortul vocal, refluxul gastroesofagian, tuberculoza pulmonara, bronsiectazia, neoplasmul bronhopulmonar etc.

Exista doua tipuri de bronsita :

 -  bronsita acuta virala (cea mai frecventa), este produsa de virusuri: gripal A, B, paragripal 1,2,3, sincitial respirator (afecteaza preponderent copii si persoanele tinere), adenovirusuri, virusul rujeolei etc. Bronsita acuta dureaza mai putin de sase saptamani.

 -  bronsita acuta bacteriana apare in evolutia unei bronsite acute virale prin suprainfectie cu flora  care populeaza in mod normal nazofaringele: pneumococi, streptococi aerobi si anaerobi, corynebacterii, neisserii, bacterioides etc.

Bronsita acuta chimica se produce prin iritatia cailor respiratorii in urma expunerii accidentale sau profesionale la diverse substante chimice praf, ciment, fum, gaze iritante, vapori de acizi, amoniac sau acetona etc.

Tratamentul bronsitelor include medicatie pentru tratarea tusei, calmarea durerii, febrei. In cazul bolnavilor diagnosticati cu bronsita de etiologie bacteriana se recomanda administrarea antibioticelor conform antibiogramei. Tratamentul medicamentos se administreaza numai la recomandarea medicului speciaist si dupa o examinare clinica si paraclinica amanuntita.

Pe parcursul evoluției bolii pot aparea anumite complicatii precum: otita, sinuzita, bronsiolita, miocardita, poliradiculonevrita, pneumonia interstitiala, suprainfectia bacteriana etc.

Locaţia

Medicina Muncii Doctor Oana Rusu
Bulevardul Iuliu Maniu, nr 7, Sector 6, Bucuresti, Policlinica APACA, Corp G, parter, cabinet 23A
România
44° 26' 3.426" N, 26° 3' 7.9956" E
RO
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon