Medicina muncii - Acordarea primului ajutor in cazul arsurilor

 

Arsura este consecinta contactului direct cu celulele vii, al unor agenti termici (solide, gaze, vapori, lichide, flacara, radiatie termica), al unor agenti chimici (substante care intra in reactie chimica cu efecte termice, cu substantele care formeaza celulele tesuturilor) si al curentului electric (care trecand prin tesuturi se transforma in energie termica).

Clasificarea arsurilor :

 • Arsurile de gradul I : limitate la straturile foarte superficiale ale pielii, se rezuma de fapt la iritarea terminatiilor nervoase din piele, ceea ce explica roseala, incalzirea, umflarea si durerea ce se resimte pe zona afectata. Primul ajutor in cazul arsurilor de gradul I consta in tinerea suprafetei de piele expusă caldurii sub jet de apa rece timp de 10 - 20 minute.
 • Arsurile de gradul II : afecteaza tot stratul superficial al pielii (epiderma) care este separat de stratul mai profund (derma), prin acumularea de lichid iesit din vasele sanguine ale pielii. Apar deci basicile, cu continut lichid galbui, insa limpede. Primul ajutor in cazul arsurilor de gradul II consta in expunerea suprafetei pielei expusa caldurii sub jet de apa rece, dupa care va fi acoperita cu un pansament uscat steril.
 • Arsurile de gradul III: afecteaza si o parte mai mica sau mai mare din stratul profund al pielii (derma). In aceste cazuri, arsura a afectat si vasele de sange existente la acest nivel (derma), motiv pentru care basicile care apar, sunt umplute cu un lichid sanguinolent. Pericolul infectarii acestor rani este mare, necesitand ca atare interventia medicului. Primul ajutor in cazul arsurilor de gradul III consta in acoperirea suprafetei arse cu pansamente curate preferabil sterile după care accidentatul va fi transportat de urgent la spital.
 • Arsurile de gradul IV: depasesc prin violenta lor toate straturile pielii, afectand si tesuturile sau organele pe care ele le acopera. Aspectul este de escara (rana fara vitalitate, acoperita de tesuturi moarte), colorata in tonuri care variaza de la alb la negru, in raport cu gradul de temperatura la care a fost supusa zona (caramelizare, carbonizare, calcinare etc.). Pericolul infectiei in aceste cazuri este foarte mare. Primul ajutor in cazul arsurilor de gradul IV consta in acoperirea suprafeței arse cu pansamente curate - preferabil sterile - după care accidentatul va fi transportat de urgenta la spital;

  Pasi in acordarea primului ajutor:

  • Este obligatoriu ca orice manevra de prim ajutor sa fie precedata de intreruperea sursei de curent, nerespectarea acestei cerinte prezentand risc vital pentru salvator. Primul lucru este scoaterea victimei de sub actiunea agentului traumatizant. Cand acest lucru este imposibil, victima trebuie indepartata cu ajutorul unui lemn, avand grija sa punem sub propriile picioare un obiect uscat.
  • Indepartarea numai a elementelor vestimentare sau a obiectelor incinse care sunt in contact cu pielea si a celor care se pot indeparta cu usurinta, fara o traumatizare suplimentara a victimei. Nu se incerca scoaterea hainelor de pe victima daca acestea s-au lipit de pielea sa.
  • calmarea victimei;
  • Tratamentul local al ranilor provocate de arsura se va face numai in cazul plagilor superficiale, sau in cazul marilor accidente - cand acestea s-au produs in locuri indepartate, necesitand un transport de lunga durata (de peste 2 ore), pana la cel mai apropiat spital;
  • Transportul accidentatului la spital se va face cat mai rapid cu putinta. Este o greseala ca un pacient electrocutat sa fie lasat la locul accidentului sau lasat sa plece la domiciliu fara o evaluare completa intr-o unitate spitaliceasca.

  Ce sa nu faceti:

  • nu incerca sa scoti hainele de pe victima daca acestea s-au lipit de pielea sa in urma contactului cu apa fierbinte;
  • nu aplica gheata, apa foarte rece, loțiuni, creme hidratante sau pudre deoarece nu fac decat sa impiedice actiunea corespunzatoare a medicilor asupra arsurii;
  • nu recurge la metode naturiste din auzite deoarece pot face mai mult rau decat bine;
  • nu raci zona arsa mai mult de 20 de minute pentru ca se poate instala hipotermia, in special la copiii mici;
  • nu administra victimei lichide pe gura in caz de sete deoarece pot aparea varsaturile; doar umeziti-i buzele.

  Locaţia

  Medicina Muncii Doctor Oana Rusu
  Bulevardul Iuliu Maniu, nr 7, Sector 6, Bucuresti, Policlinica APACA, Corp G, parter, cabinet 23A
  România
  44° 26' 1.0284" N, 26° 3' 6.066" E
  RO
  Twitter icon
  Facebook icon
  Google icon
  LinkedIn icon