Medicina muncii - Acordarea primului ajutor in cazul arsurilor provocate de curentul electric

Arsura este consecinta contactului direct cu celulele vii al curentului electric, care trecand prin tesuturi se transforma in energie termica.

Arsura prin curent electric apare in urma trecerii curentului electric prin corpul uman sau prin  producerea unui arc electric. Tesuturile interne ale corpului sunt bune conducatoare de electricitate, bariera principala la trecerea curentului venind din partea pielii. Pielea uscata este un bun izolator si prezinta o rezistenta mai mare spre deosebire de pielea umeda. Arsurile apar in locurile de intrare/iesire ale curentului, la nivelul mucoaselor etc.

ATENTIE!
Nu atingeti victima care se afla in contact cu sursa de curent electric. Prima manevra pe care trebuie sa o efectueze salvatorul este scoaterea accidentatului de sub actiunea curentului electric. Nu miscati eventualele fire care se afla in apropierea victimei. Daca nu se poate intrerupe curentul de la sursa (accidentul are loc in aer liber), asteptati echipele de interventie dotate cu echipament adecvat.

Daca accidentul are loc intr-o incapere (birou, hala de productie, banda de productie, acasa etc), inchideti sursa de curent inainte de a va apropia de victima.

Daca accidentul a fost produs de un aparat, utilaj etc, inainte de a scoate din priza asigurati-va ca stecherul sau cablul aparatului nu sunt fara izolatie.

Cand oprirea sursei este imposibil, victima trebuie indepartata cu ajutorul unui lemn sau unui material izolator, avand grija sa punem sub propriile picioare un obiect uscat.

Etapele acordarii primul ajutor sunt:

  • Se va solicita ajutor medical specializat, apeland la 112, descriind accidentul si locul accidentului. Majoritatea arsurilor electrice sunt de gadul III.
  • Trecand prin corp, curentul electric poate determina oprirea functionarii inimii sau a respiratiei. Daca victima are probleme respiratorii se va acorda primul ajutor, asigurandu-ne ca in primul rand caile aeriene ale victimei sunt deschise. Daca victima nu respira se vor initia imediat tehnicile de resuscitare respiratorie. Daca nici pulsul nu este prezent, se aplica de urgenta tehnicile de resuscitare cardio-respiratorie. Pe toata perioada, pana la sosirea ajutorului medical specializat, verificati mereu caile respiratorii ale victimei (sa fie deschise) si verificati pulsul.
  • Nu miscati persoana traumatizata decat in cazul in care situatia ii ameninta viata.  La trecerea prin corp a curentului electric, persoana electrocutata poate fi aruncata violent, ceea ce poate conduce la fracturi sau luxatii.

Transportul accidentatului la spital se va face cat mai rapid cu putinta. Este o greseala ca un pacient electrocutat sa fie lasat la locul accidentului sau lasat sa plece la domiciliu fara o evaluare completa intr-o unitate spitaliceasca.

 

RODOCTOR MEDICAL CENTER organizeaza instruire de prim ajutor, in conformitate cu Legea nr 319/ 2006 a Securitatii si Sanatatii in Munca. Instruirile de prim ajutor sunt personalizate in functie de profilul de activitate al instituției. Instruirea de prim ajutor este realizata de medicul de medicina muncii cu dubla specialitate de medicina interna. Structura acestora cuprinde: o parte teoretica si o parte practica.

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 0.6756" N, 26° 3' 6.084" E
RO
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon