Medicina muncii - Munca la inaltime
Munca la inaltime presupune desfasurarea de activitati la minim 2 m masurati de la talpile picioarelor lucratorului pana la baza de referinta naturala (solul) sau orice alta baza de referinta artificiala. Atentie la faptul ca la aceasta baza trebuie sa nu existe pericolul caderii in gol.
Lucratorii care desfasoara activitati ce presupun lucrul la inaltime trebuie sa fie apti pentru aceste activitati care, in esenta, prezinta un grad ridicat de pericol atat pentru ei, cat si pentru alti participanti la procesul de munca care, intr-un fel sau altul, sunt expusi pericolului de cadere de la inaltime.
Solicitarile psiho-fizice determinate de munca la inaltime sunt diferite de cele ale muncii la sol, putand favoriza producerea de accidente prin cadere. Munca propriu zisa la inaltime este caracterizata prin pozitii obositoare, solicitand static muschii membrelor inferioare si ale trunchiului, pentru a asigura corpului o pozitie adecvata (mai echilibrata) a muncii.
Munca la inaltime reprezinta o conditie de munca particulara, prevazuta in cadrul HG nr. 355 din 2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor.
Lucrul la inaltime trebuie sa tina cont de urmatoarele aspecte:
-
Varsta devine un factor limitativ, fapt evidentiat si de problemele cardiovasculare si pentru cele dinamometrice (cresterea timpilor de reactie). Pericolul de accident de munca este mai mare in cazul minorilor si a persoanelor in varsta.
-
O perioada de adaptare a noilor angajati in aceasta munca, este necesara de asemenea, urmarindu-se indeaproape modul in care acestia reactioneaza la solicitarile existente.
-
Trebuie sa fie respectate toate conditiile necesare sigurantei lucratorilor.
-
Lucratorii trebuie sa fie instruiti inainte de inceperea lucrului la inaltime, de cate ori este nevoie pentru a urma procedurile in mod corect.
-
Lucratorii trebuie sa fie echipati in mod corespunzator pentru lucrul la inaltime.
-
Echipamentele individuale de protectie trebuie sa fie corespunzatoare pentru lucrul la inaltime si sa fie testate inainte de fiecare purtare. Nu se vor accepta echipamente deteriorate sau nesigure.
Examenul medical la angajare consta in:
-
probe vestibulare, probe de echilibru efectuate de medicul de medicina muncii;
-
testarea acuitatii vizuale si campul vizual;
-
audiograma;
-
examenul psihologic, la indicatia medicului de medicina muncii;
-
ECG;
-
Glicemie.
Examenul medical periodic consta in:
-
examen clinic general – annual;
-
testarea acuitatii vizuale, campul vizual – annual;
-
ECG – annual;
-
glicemie – annual;
-
audiograma – annual;
-
probe vestibulare, probe de echilibru efectuate de medicul de medicina muncii – annual;
-
examen psihologic - la indicatia medicului de medicina muncii ;
-
lucrul la inaltime trebuie sa se desfasoare numai sub supraveghere. Persoana care supravegheaza lucrarea trebuie sa ia toate masurile de securitate necesare pentru prevenirea accidentarii si imbolnavirii lucratorilor.
Lucratorii vor fi admisi pentru lucru la inaltime doar in situatia in care prezinta viza medicala cu mentiunea expresa "apt pentru lucrul la inaltime". Aceasta mentiune va fi inscrisa in fisa de aptitudine.
Avizul medical pentru munca la inaltime se elibereaza doar de catre medicul de medicina muncii pe baza examenelor clinico-functionale si de laborator. Toti lucratorii care lucreaza la inaltime vor fi supusi examenului medical. Periodicitatea si examinarile clinico-functionale vor fi comunicate de catre medicul de medicina muncii conducerii societatii.
RODOCTOR MEDICAL CENTER vă oferă un pachet complet care include examenul clinic medical și evaluarea psihologică la prețuri accesibile. Atât evaluarea psihologică cât şi examenul clinic medical se pot realiza la sediul firmei beneficiare în condițiile în care există un spațiul adecvat în care să se deruleze aceste activități, cât şi la sediul nostru.
Locaţia
RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 1.0284" N, 26° 3' 6.066" E
See map: Google Maps
RO