Medicina muncii - Primul ajutor, asezarea victimei in pozitia de siguranta
Ce observati?
- Victima nu are reactii, dar respira normal.
Ce trebuie facut?
- Intoarceti victima in pozitția de siguranta.
- Cereți cuiva sa alerteze serviciile de urgenta. Daca sunteti singur, mergeti sa cautati ajutor.
- Verificati regulat respiratia victimei.
Pozitia de siguranta - tehnica:
- Daca victima este inconstienta si respira normal, intoarceti-o in pozitia de siguranta.
- Capul trebuie sa fie aplecat pe spate, iar gura orientata spre sol. Astfel, caile respiratorii vor ramane libere, iar, daca vomita, voma nu va patrunde spre plamani.
- Daca este cazul, scoateți ochelarii victimei.
- Ingenuncheati langa victima.
- Asigurați-va ca are ambele picioare intinse.
- Pozitionati bratul victimei (de pe partea pe care v-ati asezat), perpendicular pe trunchiul sau. Indoiti bratul din cot, in sus, cu palma tot in sus.
- Asezati-i cealalta mana peste piept. Puneti mana victimei pe obrazul aflat pe partea pe care v-ati asezat, cu palma spre exterior. Mentineti-i mana in aceasta pozitie.
- Cu mana care v-a ramas libera, apucați-i genunchiul de pe partea opusa. Ridicati-i piciorul, dar fara sa-i desprindeti laba piciorului de pe sol.
- Trageti piciorul ridicat catre dumneavostra. Intre timp, nu dati drumul la mana de pe obraz. Rotiti victima catre dumneavostra, asezand-o pe o parte.
- Așezati-i coapsa in asa fel incat soldul si genunchiul sa formeze un unghi drept.
- Impingeti capul spre spate, pentru a mentine caile respiratorii deschise.
- Asigurati-va ca gura victimei este orientata spre sol. Astfel, se evita pericolul sufocarii cu sange sau voma.
- Daca este nevoie, potriviti-i si mai bine mana de sub obraz, pentru a mentine capul pe spate.
- Verificati continuu respiratia.
Aceeasi tehnica se poate folosi si pentru a aseza un copil sau un bebelus in pozitia de siguranta. Daca este necesar, puteti puneti o pernita sau o patura facuta sul in spatele bebelusului. Aceasta ii va mentine corpul mai stabil.
In cazul unei femei gravide, atunci cand o asezati in pozitia de siguranta, este de preferat s-o intoarceti pe partea stanga.
RODOCTOR MEDICAL CENTER organizeaza instruire de prim ajutor, in conformitate cu Legea nr 319/ 2006 a Securitatii si Sanatatii in Munca. Instruirile de prim ajutor sunt personalizate in functie de profilul de activitate al instituției. Instruirea de prim ajutor este realizata de medicul de medicina muncii cu dubla specialitate de medicina interna. Structura acestora cuprinde: o parte teoretica si o parte practica.