Medicina muncii - Protectia maternitatii la locul de munca
Starea de graviditate a unei femei reprezinta o stare fiziologica care are un important impact asupra vietii profesionale a acesteia.
Legislatia in vigoare ofera sprijin in acest sens salariatelor gravide si mame, lauze sau care alapteaza, de cetatenie romana sau a unui stat membru a Uniunii Europene care au raporturi de munca sau raporturi de serviciu cu un angajator, fiind citata OUG 96/2003 actualizata in 2011 si prin OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Exista mai multe etape in evaluarea de risc a gravidei la locul de munca.
Prima consta in instiintarea in scris a angajatorului de catre gravida a starii ei fiziologice la momentul respectiv, cu atasarea documentelor ce sustin acest lucru (adeverinta medicala, scrisoare medicala de la medicul de familie sau medicul specialist obstetrician).
A doua etapa consta in instiintarea in scris a medicului de medicina muncii de catre angajator privind starea de graviditate a angajatei, intr-un termen de 10 zile lucratoare, precum si inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoara activitatea.
De la data primirii instiintarii, medicul de medicina muncii are atributia de a verifica conditiile de munca ale salariatei, concluzionand cu intocmirea unui raport de risc maternal.
Exista situatii in care salariata insarcinata isi desfasoara activitatea la un loc de munca ce prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercursiuni aupra sarcinii si alaptarii, in acest caz angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca sau, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri, conform recomandarilor medicului de medicina muncii, cu mentinerea veniturilor salariale. In cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa respecte recomandarile date de medicul de medicina muncii privind expunerea salariatei gravide la locul de munca, aceasta are dreptul la concediu de risc maternal la indicatiile medicului de medicina muncii.
In termen de 5 zile lucratoare de la data intocmirii raportului de risc maternal, angajatorul este obligat sa instiinteze gravida despre rezultatele evaluarii si despre drepturile ce decurg din OUG, inmanand o copie a raportului gravidei, sindicatului si inspectoratului teritorial de munca de care apartin.
Concediul de risc maternal are o durata maxima de 120 zile si se poate acorda in intregime sau fractionat de catre medicul de familie sau medicul specialist care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii. De retinut faptul ca eliberarea certificatului medical se va face in conditiile in care salariata s-a prezentat la consultatiile prenatale si postnatale, conform normelor Ministerului Sanatatii.
RODOCTOR MEDICAL CENTER vă oferă un pachet complet care include examenul clinic medical și evaluarea psihologică la prețuri accesibile. Atât evaluarea psihologică cât şi examenul clinic medical se pot realiza la sediul firmei beneficiare în condițiile în care există un spațiul adecvat în care să se deruleze aceste activități, cât şi la sediul nostru.
In cadrul RODOCTOR MEDICAL CENTER din incinta Policlinicii APACA (cabinet 23A), pretul unui RAPORT DE RISC MATERNAL este de 200 lei.