Medicina muncii - Ergonomia spatiilor de lucru

O marea parte a timpului este petrecut de catre o persoana la locul de munca, deci ergonomia, organizarea locului, a spatiului de munca conduce la efectuarea mai usoara, mai comoda a sarcinilor de serviciu, reducand disconfortul psihic si fizic. Aceasta se reflecta in final intr-o productivitate mai mare a angajatului. Desigur, si compania angajatoare are de castigat ca urmare a scaderii timpilor de inactivitate datorate ergonomiei.

Ergonomia nu se raporteaza numai la obiecte, ci trebuie aplicata si la locul de munca, incluzand totodata procesele si mijloacele de lucru. O ergonomie mai buna a locului de munca conduce la inbunatatirea sanatatii angajatului.

Un angajat sanatos este un angajat productiv!

Nu lasati ca o pozitie incorecta sa afecteze sanatatea dumneavoastra si a angajatilor companiei! Aveți grija de dumneavoastra si de sanatatea angajatilor companiei dumneavoastra, caci numai niste angajati sanatosi si multumiti pot constitui cheia succesului!

Ergonomia postului de lucru este cheia succesului. Acest concept vizeaza configurarea optima a sistemelor de lucru in sensul corelarii dintre om, masina si mediul de lucru.

Ergonomia trebuie sa asigure armonia dintre structura spatiului de lucru si activitatea fiecarui angajat sau colaborator al companiei. Aceasta se refera la posturi confortabile de lucru, fara a genera, provoca durere angajatului in momentul desfasurarii activitatii la locul de munca. Ergonomia locului de munca are rolul de a integra intr-un tot unitar mijloacele de munca, obiectele muncii si forta de munca in vederea asigurarii conditiilor, care sa permita muncitorului desfasurarea unei activitati bune cu consum minim de energie, in conditii de securitate si sanatate optime.

Organizarea locului de munca sta la baza organizarii atelierelor, sectiilor si birourilor pentru a micsora consumul de timp, de munca pe fiecare operatie sau produs, avand un rol important in securitatea, sanatate si economia procesul de productie. Prin loc de munca se intelege suprafata sau spatiul in care muncitorul sau o echipa de muncitori actioneaza cu ajutorul uneltelor de munca asupra obiectelor muncii in vederea extragerii sau transformarii lor potrivit scopului urmarit .

Scopurile ergonomiei sunt adaptarea muncii la capacitatea de performanta a lucratorului; proiectarea masinilor, echipamentelor si uneltelor de lucru pentru ca acestea sa fie usor de manevrat, iar utilizarea lor lipsita de accidente; dimensionarea locurilor de munca in conformitate cu marimea corpului, permitand o pozitie naturala; adaptarea influentelor din mediu, in special a luminii si a climatului; evitarea pozitiilor de munca fixe.

Eficienta incepe de la detalii, prin aplicarea metodei 5S, care organizeaza spatiul de lucru prin eliminarea ce nu este folositor si prin contribuirea la configurarea unor procese de lucru ergonomice. Metoda 5S a fost conceputa in Japonia, fiind o metoda deja verificata si aplicata in toate companiile si fabricile din lume prin crearea in 5 pasi a unui spatiu de lucru ordonat, curat, organizat, sigur si eficient.

Din momentul cand se constata o alerta de ergonomie incorecta a postului de lucru, trebuie luate rapide unele actiuni pentru remedierea si imbunatatirea ergonomiei.

Avantajele ergonomiei pentru o companie: scaderea pe termen lung a numarului de angajati bolnavi, cresterea randamentului si eficientei, cresterea calitatii produselor si serviciilor, comunicare imbunatatita, imbunatatirea imaginii firmei, pierderile pot fi localizate si eliminate, optimizarea costurilor ca urmare a utilizarii eficiente a suprafetei.

Avantajele ergonomiei pentru angajati: mai putine prejudicii aduse sanatatii, climat mai bun de lucru in companie, volum de munca mai mic (psihic / fizic), statii de lucru mai sigure, sporirea eficientei mentale si fizice, motivatie si satisfactie mai mare.

 

Ergonomia locului de munca este legata de medicina muncii, protectia muncii, igiena muncii, psihologia muncii si economia procesului tehnologic.

Medicul de medicina muncii trebuie consultat la contructia sau amenajarea spatiilor de munca si a modificarilor aduse echipamentelor care pot impacta sanatatea muncitorului.

Bolile cele mai frecvente datorate unei ergonomii neadecvate a locului de munca sunt: boli ale sistemului musculoscheletal, boli ale sistemului respirator, boli psihice, traumatisme, boli ale sistemul digestiv, infectii etc.

 

Va asteptam la Cabinet Dr. Oana Rusu din cadrul Policlinicii APACA (cabinet 23A - parter) si beneficiati de servicii de medicina muncii de calitate.

Locaţia

Medicina Muncii Doctor Oana Rusu
Bulevardul Iuliu Maniu, nr 7, Sector 6, Bucuresti, Policlinica APACA, Corp G, parter, cabinet 23A
România
44° 26' 0.9168" N, 26° 3' 6.0264" E
RO
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon