Medicina muncii - Interventia in cazul arsurilor termice, chimice, electrice si radiatiilor solare

 

Arsura este consecinta contactului direct cu celulele vii, al unor agenti termici (solide, gaze, vapori, lichide, flacara, radiatie termica), al unor agenti chimici (substante care intra in reactie chimica cu efecte termice, cu substantele care formeaza celulele tesuturilor) si al curentului electric (care trecand prin tesuturi se transforma in energie termica).

Tipuri de arsuri :

 1. Arsura termica este provocata de caldura sub forma de corpuri solide supraincalzite (fierul de calcat), lichide sau vapori fierbinti, flacara. Gravitatea leziunii este data de intinderea suprafetei arse, de durata actiunii agentului cauzal, de sediul leziunii (arsurile capului si gatului sunt mai grave), de starea victimelor (copiii, batranii se apara mai greu in fata bolii, unii din cauza imaturitatii, ceilalti din cauza uzurii, la fel femeile insarcinate sau care alapteaza. Preexistenta unor boli cronice reprezinta o alta cauza de scadere a rezistentei organismului.

Daca arsurile termice sunt superficiale, primul ajutor consta in:

 • introducerea imediata a partii arse in apa rece sau in alcool, pentru a usura durerea, a reduce inflamarea si basicarea si pentru a preveni lezarea ulterioara a tesuturilor. Daca acest lucru nu este posibil, aplicati pe zona arsurii imbracaminte curata, umezita in apa rece sau in alcool;
 • indepartarea imediata a oricarei surse de presiune asupra zonei arse (inele, bratari, imbracaminte sau incaltaminte), inainte de aparitia inflamarii;
 • acoperirea arsurii cu pansament curat, lipsit de scame, preferabil steril.

Daca arsurile termice sunt grave, solicitati ajutorul medicului, iar primul ajutor consta numai in:

 • controlarea respiratiei victimei si, daca este necesar, aplicarea respiratiei artificiale;
 • acoperirea zonei arse cu un pansament curat, preferabil steril si fara scame;
 • aplicarea tratamentului pentru soc;
 • asigurarea transportarii victimei la spital.

 

 1. Arsura chimica este provocata de contactul tesuturilor vii cu substante acide, baze sau anhidride. Agentii des intalniti includ: acid sulfuric, care se gaseste in produsele de curatat toaleta, hipoclorit de sodiu din produsele de inalbire si hidrocarburi halogenate, cum sunt cele din produsele de indepartat vopseaua. Acidul fluorhidric poate produce rani foarte adanci, care nu dor decat la un anumit timp de la expunere. Acidul formic poate produce descompunerea unui număr important de globule roșii.

Regiunea arsa se va spala sub jet continuu de apa incălzita la 24-28 °C la locul accidentului, cat mai repede cu putinta, dupa indepartarea completa a hainelor imbibate cu substanta inflamabila. Fac excepție de la aceasta regula arsurile cu oxid de calciu (oxid de calciu) acesta reactionand violent cu apa, cu degajarea unei cantitati mari de caldura. In aceste cazuri, intai se sterge locul cu comprese sterile, uscate, apoi se badijoneaza cu alcool si numai dupa aceea se poate spala si cu apa.

Arsurile produse de substante chimice corozive, precum acizii tari sau bazele, sunt intotdeauna grave, deoarece aceste substante chimice continua sa "arda" cat timp raman pe piele. Pentru a diminua efectele lor corozive, indepartati imediat substantele chimice, astfel:

 • Spalati imediat cu apa rece din abundenta zona arsa, pentru a ideparta substantele chimice. Continuati spalarea zonei arse si in timpul indepartarii imbracamintii, pana la indepartarea completa a substantelor chimice.
 • Daca este vorba despre substante chimice uscate precum varul, atunci acestea trebuie indepartate rapid prin periere usoara cu comprese uscate, inainte de a spala cu apa rece.
 • Dupa indepartarea prin spalare a substantelor chimice, continuati primul ajutor ca pentru arsura termica.
  Acoperiti arsura cu un pansament curat si solicitati ajutorul medicului.

 

 1. Arsura prin curent electric se datoreaza curentului electric in urma trecerii acestuia prin corpul uman sau datorita producerii unui arc electric. Tesuturile interne ale corpului, umede si sarate, sunt bune conducatoare de electricitate, bariera principala la trecerea curentului venind din partea pielii. Pielea uscata este un bun izolator si prezinta o rezistenta mai mare spre deosebire de pielea umeda. Arsurile apar in locurile de intrare/iesire ale curentului, la nivelul mucoaselor, etc.

In cazul arsurilor prin curent electric, primul ajutor consta numai din acoperirea ranilor cu comprese sterile si trimiterea cat mai urgenta a bolnavului la spital. Asistenta medicala trebuie intreprinsa cat mai rapid posibil.

Trecand prin corp, curentul electric poate determina oprirea functionarii inimii sau a respiratiei; persoana electrocutata poate fi aruncata violent, ceea ce duce la fracturi sau luxatii.

ATENTIE!  Prima manevra pe care trebuie sa o efectueze salvatorul este scoaterea accidentatului de sub actiunea curentului electric.

 

 1. Arsura datorata radiatiei solare, UV: Desi nu exista un ajutor specific pentru arsurile produse de raze X sau materiale radioactive, puteti sa le tratati ca pe arsurile termice provocate de expunerile prelungite la soare.

Locaţia

Medicina Muncii Doctor Oana Rusu
Bulevardul Iuliu Maniu, nr 7, Sector 6, Bucuresti, Policlinica APACA, Corp G, parter, cabinet 23A
România
44° 26' 0.7836" N, 26° 3' 6.048" E
RO
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon